Doğalgaz Nedir?
Uzun yıllardır oldukça fazla kullanılan doğalgaz, metan içeren yüksek oranda yanıcı bir hidrokarbon gazıdır. Yer kabuğunun derinliklerinde bulunur ve basınçlı yataklarda üretilir. Doğalgazı değerli hale getiren etkenler ise; düşük emisyon ile elde edilen yüksek yanıcılık etkisidir.
Doğalgazın Kullanım Alanları
Endüstriyel Doğalgaz Nedir?
Endüstriyel doğalgaz, sanayide kullanılan gaz çeşididir. Endüstriyel doğalgaz projesi sanayi içerisinde kullanılan binalar için yapılmaktadır. Haliyle endüstriyel doğalgaz tesisatı konutlar için yapılan çalışmalardan çok daha büyüktür. Bu tarz endüstriyel tesislerin doğalgaza dönüşümü yetki belgesi alınarak tesisat işlemleri gerçekleştirilir.
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı Nedir?
Doğalgazın kaynağından alınarak en son kullanılacağı ortama taşınmasına kadar geçen aşamalarda kullanılan birleştirme parçası, ekipman ve boruların tümüne doğalgaz tesisatı ismi verilir. Endüstriyel doğalgaz tesisatı ve doğalgaz tesisatında uygulama, detaylı hesaplamalar ile gerçekleştirilir. Bu hesaplamalar basınç kaybı ve hız gibi etkenler dikkate alınarak boru çapları ile tesisat ekipmanları tespit edilir.
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?
Endüstriyel doğalgaz tesisatı yapımında;
Tesisatın emniyetli ve uzun soluklu olması için standartlara uygun malzemeler ile işlem yapılır.
Doğalgaz ve endüstriyel doğalgaz tesisatı hassas çalışmalar gerektirir. Çünkü patlama ya da boğulma gibi etkileri ile insan yaşamı için bazı riskleri vardır. Bu tür risklere karşı bir dizi önlemin alınması zorunluluktur. Burada açık yanma odası olan cihazların(örn. ocak) bulunduğu yere havalandırma açılması gerekir. LPG patlamaları aslında tüp patlamaları değildir. LPG tüpleri, 27 bar basınca dayanıklı bir biçimde imal edilir. Bu seviyenin üstünde basınca geçildiği zaman emniyet sistemi otomatik olarak basınç dengelemesi oluşuncaya dek içeride bulunan gazı dışarı atar. Yangın ya da kaçak gibi olaylarda patlamanın nedeni kaçak gazı sıkışması ya da tutuşmasıdır.
Endüstriyel Gaz Tesisatı Ekipmanları
Endüstriyel doğalgaz tesisatı esnasında ve öncesinde mutlaka uygulanması gereken bazı işlemler var. Doğalgaza dönüşüm işlemi, gaz debisi ve basınca paralel olarak gaz teslim noktası kurulması ve daha sonra tesisatın şartnameye uygun bir biçimde dizayn edilerek tamamlanması gerekir. Sanayi doğalgaz tesisatı ekipmanları;
Sığınak havalandirma sistemleri
Otopark havalandirma sistemleri
Elektrostatik fitre havalandirma sistemleri
Aktif karbon havalandirma sistemleri
Sulu filtre havalandirma sistemleri
Avrupa yakası havalandirma sistemleri
Havalandirma imalatı
Menfez ve panjur havalandirma sistemleri
Çamaşırhane havalandirma sistemleri
Mutfak havalandirma sistemleri