Havalandırma Tesisatı kapalı bir ortamın havasını değiştirmek maksadıyla farklı yöntemlerle, çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınması işlemidir.
Havalandırma tesisatları; kapalı mekanlarda çok sayıda insanın bulunuşu, endüstriyel ortamlarda ise bazı uygulamalar yüzünden kirlenen hava sonucunda temiz hava ihtiyacını karşılamak için havanın sürekli veya geçici olarak yenilenmesi için proje uygun olarak kurulan sistemlerdir.
Gerekli sistemler mahalin havasının hem sıcaklık, hem izafi nemini bütün bir yıl boyunca, dış hava şartlarından bağımsız bir değerde sabit tutmasını amaçlar. Havalandırma sistemlerinin temel unsurları şunlardır;sıcaklık, hava hızı, hava temizliği. Temel ekipmanları ise; klima santraleri, ısı geri kazanım cihazları, aspiratörler/vantilatörler, menfezler, susturucular, hava damperleri, ısıtıcı soğutucu bataryalar ve havalandırma kanallarıdır.
Havalandırma sistemleri hava hareketini sağlayan kuvvetlere göre üçe ayrılır:
Doğal Havalandırma: Havanın hareketi ve dolayısıyla yenilenmesi sıcaklık farklarına ve rüzgar etkisine bağlıdır. (Baca ve rüzgar etkisiyle)
Doğal–Mekanik havalandırma: Rüzgar etkisiyle çalışan baca aspiratörleri örnek olarak verilebilir.
Mekanik Havalandırma: Bu tip havalandırmada havanın hareketini bir vantilatör temin eder. Bu da üç şekilde olabilir:
Sığınak havalandirma sistemleri
Otopark havalandirma sistemleri
Elektrostatik fitre havalandirma sistemleri
Aktif karbon havalandirma sistemleri
Sulu filtre havalandirma sistemleri
Avrupa yakası havalandirma sistemleri
Havalandirma imalatı
Menfez ve panjur havalandirma sistemleri
Çamaşırhane havalandirma sistemleri
Mutfak havalandirma sistemleri